De wasvoorschriften in de labels van onze items vertellen op welk wasprogramma en welke temperatuur je het textiele kledingstuk kunt wassen, of het gebleekt mag worden, of in de wasdroger gedroogd mag worden, op welke temperatuur je het kunt strijken of dat het alleen chemisch gereinigd mag worden. 

Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaat er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel.

Tip! Knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat! De wasvoorschriften aan de kleding geven het beste advies!



Hoe was of droog ik mijn items van viscose?

Wassen
 Viscose is een zachte stof die ook vraagt om een zachte behandeling. Je kunt viscose items wassen op lage temperatuur, tenzij het label anders aangeeft. Om de stof mooi te houden was je je items niet warmer dan 30 graden en gebruik je het wol- en zijdeprogramma. Viscose kreukt heel snel,
centrifugeer de kleding daarom niet op een te hoge stand. 
Het allerbest is nog om je viscose items te wassen op handwas. En was viscose zoveel mogelijk binnenstebuiten in een waszakje om slijtage te voorkomen.

Drogen
Droog je item niet in de droger, maar laat het liggend of hangend drogen.

Krimpen
Viscose kan van nature 4-8% krimpen, omdat het een semi-organische stof is. Haal je het item uit de wasmachine en ziet het er gekrompen uit? Je kunt je item na het wassen - wanneer het nog een beetje vochtig is - strijken op de laagste stand - 1 puntje - van je strijkijzer of met de stomer (tenzij het label anders aangeeft). Het item keert dan terug naar de oorspronkelijke grootte. Strijk het item binnenstebuiten, zodat de stof niet gaat glimmen en de kleur niet gaat vervagen.

 

Hoe was of droog ik mijn items van katoen?

Wassen
Kledingstukken als jeans, tops en shirts mogen niet heter dan 40 graden worden gewassen. Soms is kleding niet gemaakt van 100% katoen, maar is deze gemengd met andere materialen, zoals bijvoorbeeld elastaan. Weefsels in een katoenmix moet je altijd op een lagere temperatuur wassen. Wij adviseren om je altijd te houden aan wat er op de wasvoorschriften in het label staat. 

Drogen
Katoen is beter bestand tegen hogere temperaturen dan andere stoffen. Hierdoor kan katoenen kleding vaak gewoon in de droger. Maar omdat kleding vaak niet voor 100% uit katoen bestaat raden we aan altijd het advies op de wasvoorschriften in het label aan te houden.

 

Hoe was of droog ik mijn items van polyester/ polyamide (nylon)?

Wassen
Was polyester/ polyamide op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden. Gebruik als wasprogramma het programma voor fijne was of synthetische was. 

Last van statische kleding? Wanneer je items van polyester/ polyamide in de wasmachine doet wordt de stof statisch!

Drogen
Laat polyester/ polyamide opdrogen aan de waslijn, want het droogt snel. Deze stof hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.

 

Hoe was of droog ik mijn items met acryl?

Wassen
Acryl kun je  zowel in de wasmachine als met de hand wassen. Acryl krimpt niet, maar kan erg slecht tegen hitte. Was het kledingstuk van acryl daarom op een wolwasprogramma van maximaal 30 graden. Een delicaat kledingstuk van acryl kan je beter met de hand wassen in lauw water.

Drogen
Omdat acryl slecht tegen hitte kan, mag het niet in de droger en of gedroogd worden in de felle zon. Droog het item liggend of hang het op aan een waslijn.

 

Hoe was of droog ik mijn items van polyurethaan (kunstleer/ faux leather)

Wassen
Hoewel er vaak in het wasvoorschrift staat dat je een item van faux leer kunt wassen in een wasmachine, raden wij dit niet aan. Het leerlook laagje van faux leather is maar heel dun en je wilt natuurlijk voorkomen dat er beschadigingen of scheurtjes in komen. Mocht je ervoor kiezen om dit wel te doen, kies dan voor een handwasprogramma of doe een handwas met de hand.

Faux leren items wassen in de machine is op eigen risico. Gebruik geen bleek of middelen waar bleek in zit. Dit geeft vlekken en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Frisse lucht doet echt wonderen. Hang je faux leather kleding binnenstebuiten op aan een hangertje of op een rekje. Het liefste in de buitenlucht, maar als het weer dat niet toelaat, kan het ook binnen met een open raam. Er moet tenslotte wel echt frisse buitenlucht bij komen.

Drogen
Faux leren kleding mag absoluut niet in de droger. Door de hoge temperaturen kan het materiaal gaan smelten. Laat je items drogen aan de waslijn of het wasrek.

 

Hoe was of droog ik mijn items van elastaan?

Wassen
Elastaan mag je wassen op 30 graden. Niet op hogere temperaturen omdat de synthetische vezels op hogere temperatuur afbreken. Wanneer je op hogere temperaturen wast dan beschadigen de kleine vezels en kunnen kleine deeltjes elastaan zichtbaar worden. Centrifugeer niet op hoge snelheden, want ook dat kan zorgen voor het beschadigen van de elastaan vezels en daardoor verliest het item de aangesloten pasvorm.
Gebruik bij het wassen liever waspoeder dan vloeibaar wasmiddel. Natuurlijk kun je ook wassen met vloeibaar wasmiddel, maar dit heeft grauwsluier (een grijze waas) tot gevolg, en is daarom niet aan te raden. Zorg er wel altijd voor dat het wasmiddel geen chloor bevat.

Drogen
Deze stof mag niet in de droger. Hang de items niet met een wasknijper op, maar hang deze los over de waslijn. Door de items met een wasknijper aan de waslijn te hangen, zullen deze uitrekken. Het uitrekken beschadigt de elastaan vezels. Nog beter is het om het item liggend te drogen op een droogrek.